N-am mai fost la o clasă de BOSU de mai bine de șase luni. Dar, într-o seară de marți, mi-am făcut curaj și am mers la o clasă de-a Izabelei Lăcătuș, iar timp de 60 de minute, pe care nici nu le-am simțit când au trecut, mi-am testat… echilibrul. Însă a meritat. Iată la ce să te aștepți:
Încălzirea. Ca la orice antrenament cardio, încălzirea este menită să crească pulsul. Urcări și coborâri la BOSU, genunchi la piept alternativ cu ambele picioare. Cam ca la step. Diferența? Trebuie să îți ții echilibrul pe semisfera gelatinoasă de sub picioarele tale. Deja simțeam cum lucrează abdomenul.
Primul circuit. Picioare, picioare și iar picioare. A început să ardă bine. Dacă genuflexiunile izometrice ți se păreau grele, imaginează-ți cum e să le faci pe BOSU. Nu știi la ce să te concentrezi mai mult: să le execuți corect sau să nu cazi de pe BOSU? Exact, amândouă! Nu numai că te provoacă să îți menții echilibrul în timp ce execuți corect mișcarea, dar mai ai de lucrat și la coordonare și la desprinderea de la sol. Există întotdeauna o variantă și pentru începători. Important e să vrei și să execuți corect mișcările. „În ritmul tău!” se tot auzea în boxe Izabela, singurul Master Trainer român certificat oficial de BOSU. Mă simțeam vizată și cumva liniștită că există această opțiune și pentru cei nu foarte avansați, ca mine.
Al doilea circuit. Brațe. Când spun brațe, nu înseamnă că restul corpului este neglijat. Nu, întotdeauna la BOSU îți va lucra tot corpul, în special picioarele, fesierii și abdomenul. Se folosesc gantere sau discuri după forța și dorința fiecăruia. Eu am folosit un disc de 2,5 kilograme, deși în sală erau populare cele de 5. „Toate la timpul lor”, mi-am spus. Circuitul acesta a trecut mai repede. Exercițiile nu sunt atât de dificile în sine, dar rezistența este bine testată aici.
„Întoarcem BOSU”, se aude în boxe. Păi da, că doar BOSU este acronim la „BOth Sides Up”, uitasem asta. Întorc BOSU și ne apucăm de flotări și planșă, alternativ. Reușesc să le fac. OK, relaxăm. Mai e mult? E prima dată când mă uit la ceas. A, chiar nu mai e mult. Repetăm schema. Și încă o dată. Mărim ritmul. Rămânem în planșă mai multă vreme. A părut că am stat vreo 15 minute, când de fapt să fi fost vreo 50 de secunde.
Abdomene. De parcă n-am fi lucrat deloc mușchii aceia până atunci… În șezut, pe BOSU, crunch-uri cu ridicări alternative de genunchi. Toate bune și frumoase, adio abdomen. E în flăcări deja. Stăm puțin cu șezutul pe călcâie. Parcă se mai stinge nițel. Repetăm setul. Deja se aud și alții care se vaită timid pe podeaua din sala aerobic.
Se apropie finalul. Stretching, cât te-am așteptat! A fost greu, dar mai vin. A fost o oră la care am lucrat atât rezistența, cât și forța. Mi-am simțit fiecare mușchi pus în funcțiune și mai ales abdomenul. Și postura. Parcă simțeam cum stau mai dreaptă cu fiecare corectare a Izabelei. Fă-ți o rezervare la BOSU și te vei convinge.
Izabela Lăcătuș este antrenoare în mai multe cluburi World Class. Este campioană Europeană şi Mondială în Gimnastică Aerobică și unul dintre principalii profesori Move On.
Foto: Eli Dru pentru Move On