Credeai că yoga este utilă doar pentru mobilitate? Greșit. De fapt, îți transformă corpul nu doar din exterior, ci și din interior. Iată cum:
Protejează cartilajele și sănătatea încheieturilor
Atunci când faci yoga, îți folosești foarte mult mobilitatea articulațiilor, ceea ce te ajută să previi artrita sau alte probleme ale lor. Practic, îți vei pune în mișcare orice cartilaj care în mod normal nu este folosit.
Îmbunătățește concentrarea
Una dintre cele mai importante lecții pe care le primești la yoga este focusarea atenției către prezent. Făcând cu regularitate yoga, acest lucru ți s-a va transforma în obicei, ceea ce te va ajuta să te concentrezi și să rezolvi mult mai rapid și eficient orice problemă.
Te ajută să dormi mai bine
Yoga îți lucrează mușchii, însă te și relaxează și te scapă de stres. Iar aceste două beneficii îl însumează pe al treilea, adică un somn bun și odihnitor.
Calmează durerea
Anumite studii au scos la iveală faptul că yoga te scapă de diverse dureri, de la cele de cap până la cele spate, întrucât ajută corpul să își regăsească echilibrul natural.
Reduce simptomele alergiilor
Pentru că în yoga îți exersezi și perfecționezi respirația, vei reuși să îți eliberezi sinusurile. Există un anumit tip de yoga, jala neti, care presupune chiar curățarea nărilor cu apa sărată, ceea ce îndepărtează polenul și orice particule din nasul tău.
Rezolvă problemele digestive
Stresul crește riscul de gastrită, de sindromul colonului iritabil și de alte probleme digestive. Yoga te scapă de acest stres și, în plus, îți ajută stomacul să transporte mai ușor mâncarea, îndepărtând orice durere.
Reechilibrează glicemia
Da, ai citit bine. Yoga te ajută să ții sub control colesterolul rău și pe cel bun. S-a demonstrat că, în cazul persoanelor cu diabet, asanele au reușit să le reducă nivelul glicemic.
Stimulează circulația sângelui
Yoga îți pune sângele în mișcare. Mai exact, exercițiile de relaxare pe care le înveți în yoga stimulează circulația de la nivelul mâinilor și picioarelor. Tot yoga duce mai mult oxigen către celulele tale, care astfel vor funcționa mai bine. Posturile inversate stimulează circulația sângelui din picioare și de la nivelul pelvisului către inimă, de unde este trimis mai departe către plămâni – acest flux îmbunătățit este util, mai ales dacă ți se umflă des picioarele.
Protejează coloana
Discurile intervertebrale, cele care absorb șocurile dintre vertebre, au nevoie de mișcare și flexibilitate. Iar aplecările spre înapoi, înainte sau răsucirile le vor oferi exact ceea ce au nevoie.
Te face mai fericit/ă
Simți că te învăluie tristețea? Stai în Lotus sau în King Dancer. OK, poate nu e chiar atât de simplu, dar diverse studii au arătat că yoga reduce stările depresive și duce la o creștere semnificativă a nivelurilor de serotonină și la o scădere a celor de cortisol.