Află totul despre antrenamentul care îți promite corp de atlet – ce beneficii îți aduce și la ce riscuri te expune.
Crossfit este un sistem de antrenament bazat pe exerciţii care presupun mişcări fundamentale (genuflexiuni, îndreptări, flotări, tracțiuni etc.), efectuate la intensitate ridicată (high intensity training). Deși un program foarte bun, Crossfit-ul nu este recomandat oricui. Ca să-l urmezi este important să stăpânești bine tehnica de execuție a exercițiilor. În plus, este indicat să te apuci de Crossfit atunci când ești deja în formă, nu când vrei să intri în formă.
Ca să iei cea mai bună decizie pentru corpul tău, am făcut o listă cu avantajele și dezavantajele acestui tip de antrenament. Citește-le și ia decizia în consecință.
Avantaje:
În timpul efectuării, execițiile de Crossfit implică simultan mai multe articulaţii, deoarece multe dintre mișcări sunt executate pe mai multe planuri. (De exemplu, thruster este o genuflexiune combinată cu împins de la umeri, așadar lucrează articulaţia gleznei, a genunchiului, a șoldului, a umărului şi a cotului.)
Corpul trebuie să coordoneze mișcări complexe, ceea ce dezvoltă memoria neuro-musculară mai rapid decât în cazul altor tipuri de exerciții.
Accelerează metabolismul și crește capacitatea cardiovasculară și pulmonară. Multe dintre exercițiile din Crossfit implică aproape toate grupele musculare, iar asta duce la arderi mari și o condiție fizică transformată în timp record.
Dacă îți place competiția, atunci Crossfit ți se potrivește perfect – tot antrenamentul se desfăşoară în sistem de concurs (cât mai multe repetări într-un timp cât mai scurt); astfel, vei concura în permanență cu toți colegii de antrenament. Nu uita însă nici de competiția cu tine – te va ajuta să-ți îmbunătățești performanțele.
Dezavantaje:
Spre deosebire de antrenamentele normale, în care folosești una, maximum două dintre cele trei capacități motrice (forţă, rezistenţă, viteză), la Crossfit, le soliciți pe toate. Această folosire simultană nu aduce musai cele mai bune rezultate, deoarece câştigurile dobândite din antrenamentul de forţă se risipesc la cel de rezistenţă. De exemplu, nu poţi fi un ridicător olimpic bun şi un maratonist bun în acelaşi timp.
Neglijezi execuția corectă a exercițiilor. Deoarece antrenamentul în sine este un concurs, o competiţie între participanţi, la care, evident, fiecare vrea să iasă pe primul loc, de cele mai multe ori sacrifici forma corectă a exerciţiului pentru a face cât mai multe repetări într-un timp cât mai scurt. Probabil vei curba spatele la îndreptări, vei împreuna genunchii la genuflexiuni şi, astfel, îți vei crește riscul de accidentări.
Articol redactat in colaborare cu antrenorii World Class