Consumate cu moderaţie, lactatele sunt o sursă valoroasă de nutrimente de care organismul are nevoie pentru a funcţiona normal.
Laptele şi produsele lactate sunt alimente cu un bogat conţinut de probiotice. Aceste culturi vii de bacterii, care trăiesc în tractul nostru digestiv, joacă un rol important în întărirea sistemului imunitar. Un aport zilnic de probiotice ajută la tratarea sau ameliorarea a numeroase afecţiuni, în special probleme digestive, precum constipaţia sau sindromul colonului iritabil.
Tot lactatele au în compoziție triptofan, un aminoacid care contribuie la inducerea somnului, reduce sensibilitatea la durere, atenuează migrenele, acţionează ca un antidepresiv natural, ajută la diminuarea anxietăţii.
Consumă-le simple
Dar, ca să te bucuri de aceste beneficii, este important să nu asociezi lactatele cu alte alimente! Și mai ales cu proteine de origine animală. Explicația e simplă: în combinaţie cu sucul gastric, cazeina, o proteină din lapte, creează un înveliş pe bucăţelele de carne, iar acestea nu mai pot fi digerate.
Așadar, alege produse lactate nu foarte grase (urdă, kefir, iaurt, lapte), din surse sigure şi consumă-le în cantităţi rezonabile. Sunt suficient de sățioase și hrănitoare, încât să poate fi consumate seara.
Florin Palea este antrenor personal și instructor de fitness la World Class Health Academy at the Grand.