Din "mâncarea oamenilor puternici" carnea a devenit "alimentul care ne distruge arterele și ne mănâncă oasele". Află care este adevărul şi cum combate ştiinţa principalele mituri.
Carnea putrezește în colon
Greu să nu fi auzit cum că ar putrezi carnea în intestine. Scârbos, nu? Dar este oare adevărat?
PARŢIAL ADEVĂRAT Procesul digestiei explică totul: carnea (mâncarea) mestecată trece în stomac, unde sub acțiunea acidului gastric și enzimelor este digerată, de unde trece în intestinul subțire, unde este "ruptă" complet și tot ce era hrănitor în ea (proteine, grăsimi, vitamine, minerale) intră în sânge.
Carnea se digeră în proporție de circa 95-100%. Ce rămâne nedigerat va trece în intestinul gros, unde nu mai are loc asimilare, ci doar tranzit. Resturile de grăsime și proteină care rămân, totuși, pe de o parte nu sunt toxice, pe de alta sunt în cantitate foarte redusă.
În schimb, legumele conțin fibre și alți carbohidrați nedigerabili, care sunt eliminaţi în proporție de circa 50% sau mai puțin. Fibrele scad asimilarea celorlalte nutrimente și, astfel, în intestin ajung multe substanțe nedigerate care vor fermenta și putrezi (proteinele nedigerate putrezesc, carbohidrații nedigerați fermentează, grăsimile nedigerate râncezesc).
Proteina creşte aciditatea din organism
Proteina, indiferent de unde provine – din broccoli sau carne –, este formată din lanțuri de aminoacizi. Aciditatea aminoacizilor este aproximativ nulă.
FALS Probleme pot să apară când se consumă proteină în exces. Ca să eviţi asta, e bine să nu consumi mai mult de 2 grame proteină/kg corp, dacă eşti o persoană foarte atletică. (De exemplu, un tip de 70 de kilograme poate să consume cel mult 140 grame de proteină pentru a fi sigur că evită orice problemă.)
Consumul de carne duce la osteoporoză
S-a observat că un consum ridicat de proteină animală duce la o duce la o excreție* crescută de calciu. Dar nu s-a pus întrebarea "de unde vine acel calciu"? Mulţi au tras concluzia că vine din oase, însă nu s-au obosit să o verifice.
FALS În realitate, carnea (și proteina animală, în general), crește absorbția calciului – după cum susține și un cercetător de la Universitatea din Connecticut și duce la o densitate osoasă crescută în comparație cu proteina vegetală – lucru confirmat și de studiul Rancho Bernardo. Doar că, crescând absorbția, crește și excreția, pentru a se menține un echilibru mineral în organism. Așadar, poți sta liniștit, calciul acela nu vine din oase, iar pentru majoritatea oamenilor, mai multă proteină animală înseamnă oase mai tari.
*Proces de eliminare a produșilor rezultați din procesele de dezasimilație ale organismului animal.
Articol redactat in colaborare cu antrenorii World Class