Consumă un aliment cu regularitate și va deveni preferatul tău.
Vinovați de teoria care îți spulberă motivele să nu mănânci linte, broccoli sau ghimbir sunt cei de la Universitatea din California, care au descoperit că dieta îți modifică gusturile.
În cadrul experimentului, cercetătorii au folosit musculițe de oțet cărora le-au testat modul în care ele pot fi „convinse“ să consume ceva. Concluzia experților a confirmat teoriile discutate de-a lungul timpului: experiența îți modifică preferințele. Se pare că orice vietate, de la insecte sau animale și până la oameni, are capacitatea de a se adapta și de a răspunde pozitiv la schimbările mediului ori ale obiceiurilor nutriționale.
Un test pentru răbdare
Așa cum musculițele au reușit să consume camfor, după ce le fusese dat pentru câteva zile, și tu îți poți convinge organismul să accepte anumite alimente pe care de obicei le refuzai. Asta pentru că receptorii gustativi se modifică după o perioadă în care consumi un anumit tip de aliment.
„Expunerea repetată la anumite alimente schimbă preferințele alimentare, de obicei în sensul acceptării unor noi gusturi, arome, texturi, mirosuri. Fiecare dintre noi este obișnuit încă din copilărie cu anumite alimente și combinații, adesea dictate de cultura în care a trăit, de obiceiurile comunității și ale familiei din care face parte și, nu în ultimul rând, de preferințele individuale. Acest studiu arată că modificările nu se produc doar mental, ci și la nivel celular“, a explicat dr. Șerban Damian, nutriționist.
Strategii utile pentru organism
Dacă vrei să te «împrietenești» cu un nou aliment, „ai răbdare și oferă-i organismului cantități mici din noul meniu, eventual în asociere cu alte alimente pe care le acceptă fără probleme“, a adăugat dr. Șerban Damian.
Desigur, regula nu se aplică și în cazul intoleranțelor sau al alergiilor, așa că nu te forța prea tare să mănânci unele lucruri, dacă ele îți fac rău. Când vine vorba doar de gust însă, orice învăț are și dezvăț. Ce spuneai despre legumele pe care nu le-ai mai mâncat din copilărie?